Opa vertelt Podcast

Evert Hüsken (1916-2000), mijn opa, een echte Arnhemmer vertelt in een Podcast zijn verhaal over de oorlog.

Opa vertelt in een Podcast

Deze Podcast gaat over het leven in Arnhem vertelt door mijn opa.

Doordat hij in 1981 heeft zijn verhaal ingesproken op een bandrecorder. Opa spreekt over dingen die hij tijdens de oorlog heeft meegemaakt. Waardoor hij zijn trauma dat hij tijdens de oorlog had opgelopen wist te verwerken.

Zoals veel mannen toentertijd, werd ook opa tewerkgesteld in een fabriek in Duitsland. Tevens moest hij met de familie evacueren uit Arnhem en via Eerbeek verder trekken naar Friesland.

 

Oude portretfoto van mijn opa voor de podcast "Opa vertelt"

Zoals veel mannen toentertijd, werd ook opa tewerkgesteld in een fabriek in Duitsland. Tevens moest hij met de familie evacueren uit Arnhem en via Eerbeek verder trekken naar Friesland.

Audio banden van een bandrecorder

Het maken van de Opa vertelt Podcast

De banden heb ik 15 jaar geleden een keer gedigitaliseerd en voor de familie uitgebracht op CD. Eind 2019 ben ik begonnen met het weer oppakken van deze bestanden en heb ze opnieuw bewerkt. Met de huidige cloud mogelijkheden heb ik de verhalen van mijn opa beschikbaar kunnen maken voor altijd en iedereen.

In 6 afleveringen vertelt mijn opa zijn verhaal. Luister naar zijn herinneringen aan de oorlog. Het is bijna niet voor te stellen na meer dan 75 jaar vrijheid.

De Podcast is te beluisteren via je eigen favoriete app of via deze pagina.

Of luister de podcast op deze website.

Trailer opa vertelt

Introductie over de Podcast waar mijn opa zijn verhaald verteld over de tweede wereld oorlog.

Ep1. 10 mei 1940. Duitsland valt Nederland binnen.

In deze Podcast de eerste dagen van de oorlog. Die begon op 10 mei 1940 met een bombardement op Arnhem. Duitsland valt Nederland binnen. Plunderingen van joodse bedrijven. Geen licht meer in de stad. Hij ontmoet zijn meisje, Marie van Haag, waarmee hij later ging trouwen.

Ep2. Werken op de fabriek in Duitsland.

Hierin vertelt opa over het leven tijdens de oorlog. Je ging naar je werk en hoopte dat je niet tewerkgesteld werd in Duitsland. Maar helaas was Evert ook aan de beurt en werd op de trein gezet naar de fabriek in Duitsland.

Ep3. De evacuatie vanuit Arnhem.

Ondertussen is het 1943. Veel ongehuwde mannen moesten naar Duitsland om te gaan werken. Dit wilde Evert Hüsken (mijn opa) voorkomen en Evert en zijn Marie besloten te gaan trouwen.
1944, operatie Market Garden. Zweefvliegtuigen getrokken door bommenwerpers vliegen over Arnhem. En op 25 september 1944 begint de evacuatie uit Arnhem. De familie beland in een huisje op Kampeercentrum Coldenhove.

Ep4. Op weg naar Friesland

Het is 1945 geworden en de reis gaat naar Friesland.
Tijdens de evacuatie heeft Marie, de vrouw van Evert, een dagboek bijgehouden. Evert leest daaruit voor. De dames van het gezin reizen op karren met hun bagage. De heren moesten lopen en kwamen later.

Bekijk de route die Evert en zijn familie hebben gelopen naar Oude Bildtzijl:
goo.gl/maps/iHHu5XgTBFVFe83CA

Ep5. Einde van de oorlog

De ontmoeting met de bevrijders, de Cannadezen en Tommy’s. Onder luid gejoel werden de NSB-ers opgehaald en even als de moffenmeiden. Evert en zijn zwager willen graag terug naar Arnhem om te kijken hoe je huis erbij staat. Maar hoe kom je de rivier IJssel over?

Ep6. Aanvullende verhalen

Er zijn nog verhalen die opa nog niet heeft vertelt. Verhalen die hem te binnen schoten tijdens het maken van de banden. Ook Marie Hüsken van Haag (Oma) zal een stukje uit haar eigen dagboek voor lezen.

Meer weten over mij kijk dan hier.

Begin met chatten
Hulp nodig?
Ik beantwoord graag je vragen
Waarmee kan ik je helpen?