Opa vertelt Podcast

  • -
Opa vertelt Podcast

Opa vertelt Podcast

Category:Opa vertelt Tags : 

Evert Hüsken (1916-2000), een echte Arnhemmer vertelt zijn verhaal over de oorlog.

Mijn grootvader heeft in 1981 de dingen die hij tijdens de oorlog heeft meegemaakt, ingesproken op een bandrecorder. Dit was voor hem de manier om het trauma dat hij tijdens de oorlog had opgelopen te verwerken. Zo werd hij, zoals veel mannen toentertijd, tewerkgesteld in een fabriek in Duitsland, moest hij met de familie evacueren uit Arnhem en via Eerbeek verder trekken naar Friesland.

De banden heb ik 15 jaar geleden een keer gedigitaliseerd en voor de familie uitgebracht op CD. Eind 2019 ben ik begonnen met het weer oppakken van deze bestanden en heb ze opnieuw bewerkt. Met de huidige cloud mogelijkheden heb ik de verhalen van mijn opa beschikbaar kunnen maken voor altijd en iedereen.

In 6 afleveringen vertelt mijn opa zijn verhaal. Luister naar zijn herinneringen aan de oorlog. Het is bijna niet voor te stellen na 75 jaar vrijheid.

Als je nog vragen hebt hierover dan mag je altijd contact met mij opnemen.

De Podcast is te beluisteren op verschillende media.

Ep1. 10 mei 1940. Duitsland valt Nederland binnen.

In deze Podcast de eerste dagen van de oorlog die begon op 10 mei 1940 met een bombardement op Arnhem. Duitsland valt Nederland binnen. Plunderingen van joodse bedrijven. Geen licht meer in de stad. Hij ontmoet zijn meisje, Marie van Haag, waarmee hij later ging trouwen.

Ep2. Werken op de fabriek in Duitsland

Hierin vertelt opa over het leven tijdens de oorlog. Je ging naar je werk en hoopte dat je niet tewerkgesteld werd in Duitsland. Maar helaas was Evert ook aan de beurt en werd op de trein gezet naar de fabriek in Duitsland.

Ep3 De evacuatie vanuit Arnhem

Ondertussen is het 1943. Veel ongehuwde mannen moesten naar Duitsland om te gaan werken. Dit wilde Evert Hüsken (mijn opa) voorkomen en Evert en zijn Marie besloten te gaan trouwen.
1944, operatie Market Garden. Zweefvliegtuigen getrokken door bommenwerpers vliegen over Arnhem. En op 25 september 1944 begint de evacuatie uit Arnhem. De familie beland in een huisje op Kampeercentrum Coldenhove.

Ep4 Op weg naar Friesland

Het is 1945 geworden en de reis gaat naar Friesland.
Tijdens de evacuatie heeft Marie, de vrouw van Evert, een dagboek bijgehouden. Evert leest daaruit voor. De dames van het gezin reizen op karren met hun bagage. De heren moesten lopen en kwamen later.

Bekijk de route die Evert en zijn familie hebben gelopen naar Oude Bildtzijl:
goo.gl/maps/iHHu5XgTBFVFe83CA

Ep5 Einde van de oorlog

De ontmoeting met de bevrijders, de Cannadezen en Tommy’s. Onder luid gejoel werden de NSB-ers opgehaald en even als de moffenmeiden. Evert en zijn zwager willen graag terug naar Arnhem om te kijken hoe je huis erbij staat. Maar hoe kom je de rivier IJssel over?

Ep6 Aanvullende verhalen

Er zijn nog verhalen die opa nog niet heeft vertelt. Verhalen die hem te binnen schoten tijdens het maken van de banden. Ook Marie Hüsken van Haag (Oma) zal een stukje uit haar eigen dagboek voor lezen.


About Author

Marcel de Bont

Gepassioneerd fotograaf

WhatsApp chat