• -
Weergave van focus punten in de Lightroom Plugin

Kalibratie van camera en lens

Category:Hockey Tags : 

Ik merkte tijdens het fotograferen van een wedstrijd en na het terugkijken van de beelden dat ik met enige regelmaat er naast zat met mijn focus. Op het eerste oog leken de beelden scherp maar als ik er kritisch naar keek waren ze dat niet. Met name als ik bij het einde van het bereik van de lens zit. In mijn geval 200mm. De scherptediepte gaat dan een grotere rol spelen waardoor je een onjuiste focus sneller ziet. Zoom ik terug, dan had ik er minder last van.
Je gaat dan toch aan jezelf twijfelen. Heb ik mijn focus punt wel op de juiste plaats gehad. Is de sluitertijd wel hoog genoeg. Heb ik bewegingsonscherpte. Nee, tijd voor een kalibratie van de lens en camera.

Hockey wedstrijd met Caia van Maasakker
Caia van Maasakker

Neem nu dit beeld. In eerste instantie ziet het er goed uit. Maar als je inzoomt, zie je al snel dat ik er net naast zit. Een goed referentiepunt is het gras. Ik weet niet of het goed te zien is, maar het gras achter de stick is net iets scherper.

Hockeystick met de onjuiste focus.

Nu werk ik o.a. met Lightroom en die kan mij al op een aantal punten duidelijkheid verschaffen. Zo zag ik dat mijn sluitertijd bij deze foto op 1/5000 seconden stond en het dus geen bewegingsonscherpte kon zijn.
Met een gratis plug-in kan ik zien waar mijn focuspunt lag. In dit geval ligt het focuspunt op de schouder van Caia van de Maasakker en niet een paar centimeter daar achter. De autofocus zit er dus blijkbaar naast.

Weergave van de focuspunten
www.lightroomfocuspointsplugin.com

Ga voor de gratis plug-in naar www.lightroomfocuspointsplugin.com

De camera en de lens moeten dus beter op elkaar worden afgestemd. Dat kan je op verschillende manieren doen. Ik heb daar een tool voor en die werkt erg eenvoudig en is handig in het gebruik.
Voor de afstand van de lens naar de kalibratie tool zijn ook richtlijn. Die kan je vinden op de website www.whibalhost.com/lensalign/ldt/ . Vul hier de soort camera in en de lens, de website geeft een suggestie van de afstand. Erg handig.

Nikon menu

Als je zelf je camera ook wil kalibreren kijk dan even in de handleiding of dat mogelijk is. Niet iedere camera kan jezelf kalibreren.

Na de eerste testfoto bleek dat de camera inderdaad afweek. De focus ligt dus te ver naar voren. Door in de camera aan te geven dat de autofocus wat naar achter bij gesteld moet worden, zorg je ervoor dat de “0” weer scherp wordt. Door simpelweg testfoto’s te maken en veranderingen in de camera aan te brengen, zet je stap voor stap de autofocus weer op het goede pad. Voor de snelheid van dit proces is het handig om direct naar je pc te schieten zodat je de foto’s op een groter scherm kan bekijken.

Niet in focus
Wel in focus

Aangezien ik alles nu toch had opgesteld, kan ik direct alle lenzen even mee pakken. Was ook wel nodig bleek achteraf.

De camera onthoudt alle nieuwe instellingen en als ik een andere lens met hetzelfde bereik erop zet, moet ik het proces herhalen.

Ik weet nu dat bij de eerstvolgende wedstrijd ik geen probleem meer heb met de autofocus. Misschien is dat wel bij jouw wedstrijd. Neem gerust contact met mij op voor de mogelijkheden. Ook als het gaat over kalibratie van je camera en lens.

Kijk ook op hockeyfotografie voor meer informatie.


About Author

Marcel de Bont

Gepassioneerd fotograaf

Begin met chatten
Hulp nodig?
Ik beantwoord graag je vragen
Waarmee kan ik je helpen?