De Hockeyfotograaf

Gratis foto

Beste lezer,

Ik begrijp dat u zich wellicht heeft afgevraagd of u mijn foto’s gratis mag gebruiken of tegen een minimale vergoeding. Als professionele fotograaf krijg ik regelmatig verzoeken voor gratis fotomateriaal, en hoewel ik graag positief zou willen reageren op zulke verzoeken, is de realiteit helaas anders. Ik wil graag enkele thema’s toelichten om misverstanden te voorkomen en u inzicht te geven in onze beweegredenen.

Als professionele fotografen voorzien we in ons levensonderhoud door het maken van beelden. Wanneer we gratis foto’s weggeven of te veel tijd besteden aan verzoeken voor gratis foto’s, komt ons inkomen in gevaar. Hoewel de meeste fotografen wel goede doelen ondersteunen met gratis beelden, gebeurt dit selectief en op persoonlijke basis.

Het positief reageren op elk verzoek voor gratis beelden is simpelweg niet haalbaar vanwege de enorme hoeveelheid tijd die dit zou kosten. We moeten corresponderen, bestanden voorbereiden en versturen, en feedback ontvangen over hoe onze foto’s zijn gebruikt en welke doelstellingen zijn bereikt. Onze tijd is kostbaar, en we moeten ons inkomen veiligstellen.

Vaak worden er budgettaire beperkingen aangevoerd als reden voor gratis foto’s, maar vaak blijkt dat organisaties wel over voldoende financiële middelen beschikken. Het verzoek om gratis foto’s komt dan over als een cynische truc om van goedgelovige fotografen te profiteren.

Fotografie is over het algemeen geen bijzonder winstgevend beroep. De toename van foto’s op het internet en verlaagde budgetten maken het moeilijker om een fatsoenlijk inkomen te genereren. Bovendien vereist ons vak aanzienlijke financiële investeringen in apparatuur en andere benodigdheden. Daarnaast moeten we regelmatig reizen en daarvoor kosten maken. Kortom, we hebben begrip voor budgettaire beperkingen, maar we kunnen niet iedereen subsidiëren die erom vraagt.

Vaak wordt naamsvermelding aangeboden als compensatie, maar dit vervangt geen betaling. Naamsvermelding is een recht en geen gunst, en het betaalt onze rekeningen niet.

Het is een misvatting dat andere fotografen wel akkoord gaan met onredelijke voorwaarden. Een ervaren vakfotograaf zal niet instemmen met gratis werk. Het gezegde “je krijgt waar je voor betaalt” is hier van toepassing.

Wanneer we toch besluiten om foto’s gratis aan te bieden, ontvangen we zelden updates, feedback of enige vorm van respons. Het zou gewaardeerd worden als u de moeite neemt om terug te koppelen en ons te laten weten hoe het project is verlopen.

Ik hoop dat deze uitleg u inzicht geeft in waarom ik u naar deze pagina heb verwezen. Als toegewijde professional sta ik open voor samenwerking, maar ik vraag begrip voor de waarde van ons werk en de uitdagingen waar we mee te maken hebben.

Met vriendelijke groet,

Marcel de Bont 

Begin met chatten
Hulp nodig?
Ik beantwoord graag je vragen
Waarmee kan ik je helpen?